top of page

Ayvalık Uluslararası Film Festivali Sona Erdi!

Seyir Derneği tarafından 14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Ayvalık Uluslararası Film Festivali başta Ayvalıklılar olmak üzere çevre illerden gelen sinemaseverlerin yoğun katılımıyla geçti. Direktörlüğünü Azize Tan’ın, program danışmanlığını Fatih Özgüven’in üstlendiği festivalde Uluslararası Seçki, Sinema Yapmaya Çalışırken, İlk Filmler, Ve Ayvalık, Godard’a Saygı, Anılarına ve uzun metraj, kısa ile belgesel filmlerin yer aldığı Türkiye’den Filmler bölümlerinde toplam 57 film gösterildi. Festivalde gösterimlerin yanı sıra film ekipleri seyircilerin sorularını yanıtladı, filmlerin temalarından hareketle konuşmalar düzenlendi, Genç Sinema programı kapsamında 30’dan fazla öğrenci Ayvalık’ta hem atölyelere katıldı hem festivalde gönüllü çalıştı ve Seyir Çocuk Günü ilk kez gerçekleştirildi. Ayvalık UluslararasıFilm Festivali yönetmenler, oyuncular, yapımcılar, basın, sinema sektörü temsilcileri ve öğrencilerden oluşan 200 konuğu ağırladı, 8000 izleyici salonları doldurdu. Mey|Diageo’nun katkılarıyla verilen “Yeni Bir Senarist” Ödülü ise Sanki Her Şey Biraz Felaket filmiyle yönetmen-senarist Umut Subaşı’nın oldu.



Ayvalık Uluslararası Film Festivali 14 Eylül akşamı Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ve festival direktörü Azize Tan’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Ayvalıklı izleyicilerinin büyük ilgi gösterdiği Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro’da düzenlenen açılış töreninde Mey|Diageo’nun katkılarıyla geçtiğimiz yıldan bu yana festival kapsamında verilen “Yeni Bir …” Ödülü’nün sahibi açıklandı. Seçici kurulu oluşturan Tayfun Pirselimoğlu, Dilde Mahalli, Eytan İpeker, Nil Kural ve Selen Uçer’in de katıldığı törende bu yıl “Yeni Bir Senarist” Ödülü verildi. Sanki Her Şey Biraz Felaket filmiyle ödüle layık görülen Umut Subaşı, açılış töreninde ödülünü Mey|Diageo Kültür Sanat Danışmanı Banu Zeytinoğlu’ndan aldı. Açılış gecesi, Todd Haynes’in yönettiği Bir Skandalın Peşinde / May December filminin gösterimiyle sona erdi.



Festivalden Kimler Geçti?

14-19 Eylül tarihleri arasında Ayvalık Belediyesi Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi, Sanat Fabrikası Tiyatrosu, Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro, ASKEV Sera ve Eski Köylü Pazarı’nda yapılan gösterimlere seyircilerin katılımı oldukça yoğundu. Festivalin son iki akşamı Amfitiyatro’da gerçekleşecek gösterimler Ayvalık’ın meşhur rüzgârı nedeniyle İsmet İnönü Kültür Merkezi’ne taşındı.


Ayı Yok / No Bears filminin idari yapımcısı Nader Saeivar, kurgucusu Amir Etminan, yürütücü yapımcısı Sinan Yusufoğlu; Ayna Ayna filminin yönetmeni Belmin Söylemez, yapımcısı Haşmet Topaloğlu, oyuncuları Şenay Aydın, Manolya Maya, Cengiz Orhonlu; Birlikte, Yalnız filminin yönetmeni Kasım Ördek; Boşlukta belgeselinin yönetmeni Somnur Vardar, kurgucusu Eytan İpeker; Bu Ben Değilim belgeselinin yönetmenleri Jeyan Kader Gülşen ve Zekiye Kaçak ile filmin ana karakteri Mustafa; Burası Size Göre Değil filminin yönetmeni Ceyda Aşar; Cam Perde filminin yönetmeni Fikret Reyhan, yürütücü yapımcısı Seda Turan ile oyuncuları Selen Kurtaran, Uğur Karabulut, Alper Çankaya, Elif Çakman, Emrah Özdemir, Murat Düz ve koordinatör Erkan Tahhuşoğlu; Düet belgeselinin yönetmenleri Ekin İlkbağ ve İdil Akkuş ile belgeselin karakterlerinden Mısra Gündeş; Eflatun filminin yönetmeni Nur Akalın; Hatice belgeselinin yönetmeni Murat Erün ile belgesele konu olan Hatice Özkan ile anne ve babası; Kadıköy’ün En İyi Falcısı filminin yönetmeni Emine Yıldırım; Kar ve Ayı filminin yönetmeni Selcen Ergun, oyuncuları Asiye Dinçsoy ve Saygın Soysal, görüntü yönetmeni Florent Herry, kurgucusu Çiçek Kahraman; Karanlık Gece filminin yönetmeni Özcan Alper, oyuncusu Berkay Ateş, yapımcısı Soner Alper, görüntü yönetmeni Roy İmer; Kavur belgeselinin yönetmeni Fırat Özeler, yapımcısı Emir Melek; Kim Mihri belgeselinin yönetmeni Berna Gençalp, yapımcısı ve animasyon yönetmeni Berat İlk, yapımcısı Yonca Ertürk ve oyuncusu Feride Çetin; Koyun filminin yönetmeni Benhür Bolhava; Kör Noktada filminin yönetmeni Ayşe Polat, oyuncuları Çağla Yurga, Ahmet Varlı ve Nihan Okutucu; Maffy’s Jazz belgeselinin yönetmeni Deniz Yüksel Abalıoğlu, kurgucusu Eytan İpeker; Oregon filminin yönetmeni Kerem Ayan, oyuncuları Aslı İnandık, Selen Uçer ve Ferit Aktuğ; Sanki Her Şey Biraz Felaket filminin yönetmeni Umut Subaşı, yapımcısı Cemre Erül, oyuncusu Melisa Bostancıoğu; Sıla Hasreti filminin yönetmeni Gülsel Özkan; Suriyeli Kozmonot filminin yönetmeni Charles Emir Richards; Suyu Bulandıran Kız filminin yönetmeni Deniz Telek; Tinebefilminin yönetmeni Mehmet Çağlar Odabaş; Vurgun Yemek / Narcosis filminin yönetmeni Martijn de Jong; Yeryüzündekiler belgeselinin yönetmeni Harun Yel, yapımcısı Esra Güzel filmlerin gösterimlerinde izleyicilerle buluştular.



Ayvalık Uluslararası Film Festivali kapsamında Mücadele Çağı ve Hafıza adlı söyleşide Ayvalık Tabiat Platformu ve Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi gibi platformlarda etkin mücadele süreçleri yürütmüş Nebahat Dinler, akademisyen Esra Başak ve küratör, eğitmen, yazar Vasıf Kortun doğa talanı, biyoçeşitlilik kaybı, ortak alanların gaspına karşı uzun yıllardır mücadele veren Ayvalık’ta sivil mücadelenin dönemeçleri konuşuldu. Şeflerin Aşkı / The Taste of Things filminin gösteriminin ardından düzenlenen Ocaktan Sofraya adlı konuşmada İstanbul'u sebze, el yapımı ekmek, baharatlarla tanıştıran Zencefil'in mucidi sosyolog Ferda Erdinç yemek, tutku, lezzet ve haz üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.

Maffy’s Jazz’ın gösteriminin ardından Türkiye’nin önde gelen caz vokalistlerinden doğaçlama ustası Sibel Köse ve caz piyanisti Kürşad Deniz “Maffy”nin anısına bir konser verdi. Geçen yıl kaybettiğimiz, sinemanın çehresini değiştiren yönetmen Jean-Luc Godard’ın anısına gösterilen Nefret / Contempt filminin gösteriminin ardından, yazınbilimci, sanat kuramcısı ve öğretim üyesi Zeynep Sayın, Nefret’inDüşündürdükleri: Nonkonformizm başlıklı bir konuşma yaptı. Bu konuşma, ekim ayında Sinematek’te gerçekleşecek “60’larda Godard” toplu gösterimi sırasında Sinematek’te de tekrarlanacak. Festivalde ayrıca, yakın zamanda kaybettiğimiz çok yönlü sinema yazarı Cüneyt Cebenoyan anısına, Bilardocu / The Hustler filmi gösterildi ve Çiğdem Öztürk ile Yeşim Burul’un katılımıyla Erguvani İstimbot adlı bir konuşma yapıldı.

“Sinemanın Malzemesi” konuşma dizisinde Çiçek Kahraman ile Fatih Özgüven, “Kurgucu ve Malzeme”; Tilbe Saran ve Fatih Özgüven “Oyuncu ve Malzeme”; Yunus Roy İmer ile Florent Herry, Çiçek Kahraman moderatörlüğünde Görüntü Yönetmeni ve Malzemebaşlıklarında söyleşiler gerçekleştirdi.


26 Farklı Üniversiteden Öğrenci Ayvalık’ta Buluştu

Gençlerle yapılan projelere özel önem veren Ayvalık Uluslararası Film Festivali kapsamında başta sinema bölümünde okuyan ya da üniversitelerin sinema kulüplerine üye olan öğrenciler olmak üzere, sinema alanında kendisini geliştirmek isteyen tüm öğrenciler için Ay Yapım sponsorluğunda Genç Sinema programı düzenlendi. Başvuran adaylar arasından seçilen 30 öğrenci festival boyunca hem sektör profesyonellerinden eğitim aldı hem de festival ekibiyle çalışarak deneyim kazandı. Bu yıl 11 ilden, 26 farklı üniversiteden, Ayvalık’ta yaşayanlar dahil toplam 44 öğrenci festival boyunca Ayvalık’ta yapımcılık, yazarlık,yönetmenlik, kurgu gibi farklı alanlarda profesyonel isimlerin verdiği atölye çalışmalarına katıldı, aynı zamanda festival organizasyonunun farklı alanlarında görev alarak festivalin önemli bir parçası oldular. Bu yıl, 6 Şubat depreminden etkilenen illerden gelen öğrencilerin başvurularına öncelik verildi.



Seyir Çocuk Günü

Ayvalık Uluslararası Film Festivali kapsamında Sabancı Üniversitesi Küçükköy Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’nde Seyir Çocuk Günü düzenlendi. Her yaştan izleyiciyi sinemayla buluşturmayı hedefleyen Ayvalık Uluslararası Film Festivali, çocukları da unutmadı ve QNB Finansbank – Minik Eller Büyük Hayaller kurumsal sosyal sorumluluk platformu sponsorluğundave Hollanda Konsolosluğu’nun katkılarıyla tüm güne yayılan farklı etkinliklerle dolu Seyir Çocuk Günü’nü düzenledi. Arkeolog Ufuk Kırca çocukları bir kazı simülasyonu ile tanıştırdı. Ayşe Nur Arık Tatakizome, Simge Albeyoğlu Yaprak Baskı, ,Mehtap Sun Seramik, Berat İlk Canlandırma; Hazal Kaya Yazıyorum, Çiziyorum, Boyuyorum ve Mana Uygur çocuklarla birlikte izlenen bir film sonrasında yaratıcı drama teknikleriyle farkındalık atölyesi düzenledi.

Seyir Çocuk Günü’nde müzisyen Serdar Ateşer ile çocuk şarkıları bestecisi ve söz yazarı Gizem Dalgıç açık hava sahnesinde mini bir konser verdiler. Müzisyen Ahmet Ali Arslan

Nazik Korsan Piyu ile beden perküsyonu yardımıyla çocuklara farklı bir masal dinletisi sunarken Aslıhan Hazar ise dünyanın öbür tarafına geçilecek bir masal dinletisinde çocuklarla buluştu. Seyir Çocuk Günü'nde Klinik Psikolog ve Pedagog İnci Vural ve Prof. Dr. Yankı Yazgan, ebeveynlere yönelik Sosyal Çevre ve Akran İlişkilerinin Ruh Sağlığına Etkisi başlıklı bir konuşma yaptılar.

Tüm bu atölyelerin ve etkinliklerin yanı sıra Finansbank tarafından alana getirilen 22 metrekarelik Ames Odası ve Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi tarafından kurulan VR gözlük deneyimleme alanı da çocuklar tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Seyir Çocuk Günü’nün sonunda Hollanda’dan Koca Adam / Big Man ve Karga / Corvine filmleri gösterildi

Ayvalık Uluslararası Film Festivali; başta Ayvalık Belediyesi olmak üzere, CultureCivic, Bilginer-Melin Ayvalık Sanat Kültür Eğitim Vakfı, Kürşat Ayvalık, Paribu Cineverse, O3 Medya, OGM Pictures, Gold Film, Kendine Has, Boyner, MUBI, Manzara Ayvalık, Çamlık Gazinosu Aile Çay Bahçesi, Esra Başak-Ela Başak Atakan, Eren-Alptekin Coşkun, Fatma-Mustafa Kürşat, İnci Vural, Nil House, Ayvalıkzade, çöp(m)adam ve Ayvalık Ticaret Odası’nın değerli katkılarıyla gerçekleşti.

Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin basın sponsorları ise Ajandakolik, Altyazı, Ayvalık Magazin, Bant Mag, Bianet, Birgün, Dadanizm, Dizidoktoru, Gazete Duvar, KRT, Kutsal

Motor, Lavarla, Radyo ODTÜ, T24, TELE 1 ve Üretim Kaydı idi.

Comments


bottom of page